almostthere.blogg.se

Allt är möjligt, bara man har viljan att kämpa för det!

Återgå till sin tidigare form

Allmänt Permalink0
God middag på er! 👋 Vilket underligt väder vi har haft idag, på morgonen var det grått och trist och det regnade även en sväng. Så på morgonpromenaden blev det jackan på men när vi nästan var hemma igen tittade solen fram och värmen kom direkt. Sen har det blåst massor och nu steker solen igen. Men man ska inte klaga!
 
Jag har sedan förlossningen gått dagliga promenader så gott som varje dag. Redan dagen efter förlossningen tog jag lin första PW, och hur skönt det var! Tycker det är så skönt att kunna röra på sig igen efter en graviditet med smärta vid just rörelse. Att kunna gå raskt igen och få svettas efter att ha haft såna smärtor att det begränsat en och endast lugna promenader i väldigt sakta takt varit möjligt. Sen att bara få starta dagen med en promenad, en varm dusch och sedan en god frukost är ju riktigt skönt. Sedan 1 april började jag försöka tänka på vad jag äter och även försöka äta regelbundet över dygnet. Efter att ha ätit ganska fritt och knappt rört på mig sista 6 månaderna av graviditeten så rann alla kilon av mig när jag började äta bra mat igen och röra på mig regelbundet med dagliga PW innan frukost. Jag har aldrig varit den som lyckats "amma bort alla kilon" men med Melvin så verkar det ha blivit lite så. Åt första veckorna mycket mer än min sambo så trodde aldrig att kilona skulle försvinna så fort. Men på ca 3 veckor hade jag redan tappat alla kilon jag la på mig och jag gick upp totalt 15 kilon under graviditeten. Sen tog det stopp för då hade jag ju redan gått ner de "lätta kilona", jag har sedan stått stilla på samma vikt och så länge jag ammar vill jag inte gå in hårt utan jag äter så att både jag och Melvin får näringen vi behöver. Men nu verkar det ha börjat lossna igen efter ett stopp på 4 veckor, men nu går det sakta neråt 😊
 
Jag har även börjat lägga in lätt träning nu i min vardag med lätta övningar för att börja komma igång igen och för att träna upp "mamma kroppen". Stärka upp magen igen, få tillbaka hållningen och få styrka i framför allt armarna för att orka bära barnet och bilbarnstolen med mera. Jag är ju van med tyngre och mer svettiga pass men att lägga en bra grund först är viktigt, speciellt för den försvagade magen. Så sakta fram! Två till tre gånger i veckan försöker jag ta tiden till att gå igenom alla övningarna och hittills lyckas jag pricka in två pass, men inte av rutin än utan det blir mer "nä nu måste jag annars blir det inte gjort" 🙊 men man säger ju att det krävs 21 gånger/21 dagar för att få till en ny rutin så det är bara att kämpa på. 
 
Jag måste säga att återhämtningen varit bättre denna gång när jag är äldre, men det kanske också är för att jag denna gång vet och kan så mycket mer än mitt 18åriga jag kunde. Speciellt när det kommer till kost, motion, träning och återhämtning. 
 
 

Gräsänka

Allmänt Permalink0
God morgon, eller snarare god dag. Sambon har redan åkt till Stockholm för nästa arbetssväng. Så gissa om sängen kändes stor inatt när det endast var jag och lill gossen som sov i den.
Många funderar säkert på hur det är att ha det så här, att barnets pappa jobbar borta två veckor och är hemma två veckor. Många tror säkert att det är väldigt jobbigt, men det är faktiskt inte speciellt jobbigt. Visst är vardagen lite "jobbigare" än innan lilebror kom, men så länge man försöker planera och gör allt tidskrävande i god tid så får man faktiskt gjort allt på ett sätt eller annat. Som exempel middagarna, de förbereder jag redan på förmiddagen så behöver jag bara steka eller koka sen när det är dags för middag. Allt är redan färdighackad och skuret så det är bara att laga allt och sedan servera.
 
Sen på barnveckorna har barnen även varsin dag där de är med och hjälper till med matlagning (för att börja lära sig lite i matlagning, efter deras egna önskemål) och då dukar de även bordet samt tömmer och fyller en diskmaskin var i veckan. Som "belöning" för att de hjälper till har jag höjt deras veckopeng. Så på söndag när de kommer från deras pappa så sätter vi oss ner vid middagen och går igenom veckans middagar och skriver ner på veckotavlan så de vet veckans meny och sen får de skriva sina namn på de dagar där de vill laga mat eller sköta disken, super bra! Och jag storhandlar med min sambo innan han åker så allt för veckan som går att handla i god tid finns redan hemma så behövs det handlas så är det endast små saker som frukt, grönsaker eller mjök typ.
 
Sen den stora fördelen med att ha det så här är ju att han är hemma två veckor och då är han verkligen hemma och ledig i två veckor, inte endast en helg.. Så vi är ju hemma och lediga tillsammans och får väldigt mycket kvalitetstid tillsammans med lillgossen. Och vill vi så kan vi resa iväg spontant när de andra barnen är hos den andra föräldern. Så även om det har lite nackdeler när livet ser ut som vårt gör så har det även massa fördelar. Sen tycker jag även det är lite skönt med den där egentiden ibland också, att få göra vad man vill när man vill. Som exempel sätta sig med gott samvete nån timma och läsa en spännande bok medan gossen vilar eller ammar, äta allt man är sugen på som han inte gillar. Eller bara just njuta av tystnaden på kvällen och somna fast kl 18-19 på kvällen. Några dagar är det skönt, sen kommer såklart saknaden och man börjar räkna ner tills han kommer hem igen och då är man som nyförälskad igen 😍
 
Så jag tycker livet som gräsänka funkar väldigt bra hittills, sen kommer ju inte livet se ut så här alltid. Så det är värt det att bita ihop ett tag. Sen har jag ju även tre underbara barn till som fyller min vardag med skratt och kärlek 💕 Så dessa två veckor som gräsänka springer verkligen förbi. Och att varje morgon kunna stiga upp tillsammans med dem och göra frukost för att sedan sitta ner tillsammans och äta frukost innan vi går tillsammans till skolan är underbart. Så glad att jag nu har den möjligheten varje morgon med dem, Frågade dem även nu på morgonen vad de tycker själva, och de tycker också det är väldigt mysigt att vi kan starta dagen tillsammans innan skolan ringer in för lektioner.
 
Nu låter det som att gossen snart kommer att vakna så dags att avrunda här 😊 Hoppas ni har en kanon dag! Och hoppas inlägget inte blev allt för tjorvigt eller hoppigt.

Babymoon

Allmänt Permalink0
Vår Babymoon är nu över, den tog slut redan för lite över en vecka sedan.
Med babymoon menar jag den mysiga perioden när både mamma och pappa får vara hemma och mysa med den lilla utan krav på jobb och så vidare. Vi hade turen att få vara hemma en längre period tillsammans, med bebis var vi hemma tillsammans i totalt 3 v och 3 dagar. Helt underbart skönt!
Livet med ett nytt liv i familjen innebär att ställa om sig totalt, för ett barn är beroende av en 24 timmar om dygnet och du vet aldrig när barnet behöver dig för matning, blöjbyte eller rapning.. ja ni förstår.
Så att vara två under den period där man lär känna den nya lilla människan och lär känna dess rutiner är guld värt, man kan turas om att vara vaken på natten och en kan städa medan den andra är med barnet, eller laga mat, tvätta och alla sysslor som krävs i en familj. Man turas om helt enkelt att göra sysslor och vara med bebisen.
 
Men sen tar babymoon slut, och jobbet kallar. I de flesta familjer är den fördäldern som jobbar endast borta ca 8 timmar per dag. Men i vår familj är den där andra föräldern borta i 2 veckor vilket innebär att den som är hemma är både mamma och pappa i två veckor och ska alltså hinna alla sysslor och ta hand om bebisen samtidigt. Och att komma in i de rutinerna när man är van att kunna tvätta och göra klart tvätten, påbörja maten och laga den tills den är helt färdig är inte så bara. Det tar tid, och det tar tålamod.
 
Första veckan som gräsänka eller "tillfälligt ensamstående/supermamma" var tuff, för jag hade mina andra tre barn här hemma och fotbollen har nu dragit igång. Så förutom all tvätt, all disk, handling, matlagning och så vidare så har det varit skjuts till träningar också. Tack och lov har barnen självmant hjälpt till väldigt mycket, de tycker ju det är så roligt med lillebror 💕 Så de har tömt diskmaskinen, plockat undan efter maten och hjälpt med tvätten samt en massa annat smått och gått som bytt blöja, roat lillebror medan jag har duschat. Men de vakna nätterna kan de inte hjälpa med, så de dagar där natten före inneburit lite sömn har varit väldigt tunga, för även om lillebror sov gott på morgonen så kunde man inte sova själv för de andra barnen skulle väckas, frukost fixas och sedan ska de iväg till skolan och de vill gärna att man följer dem till skolan, så självklart följer mamma om jag ändå är hemma och ledig och då har jag passat på att ta en promenad efteråt - helt perfekt!
 
Men nu så här på andra veckan med bara jag och bebis tycker jag att jag börjar få klämm på det här, vissa dagar är lättare och vissa svårare. Allt beror på hur natten har varit. Förra natten var det inte mycket sömn efter 23.30 😴 men nu inatt har han sovit större delen av natten med endast 2-3 stunder där han snuttat lite på bröstet för att sedan somna om ganska direkt så idag är jag utvilad igen. Sen är jag ju medveten om att pappan kommer hem natten mot lördag så jag vet att avlastningen är nära. Sen även om det är tungt på grund av sömnbrist vissa nätter så är denna period med en bebis helt underbar, helt magisk 😍 Så missförstå mig inte, jag klagar inte.
 
Idag ska vi iväg till BVC för läkarbesök och vägning, alltid lika spännande att se om ett barn vuxit och gått upp i vikt! 😁 Nu ska jag luta mig tillbaka och njuta av en kaffekopp medan bebisen vilar 😌 Trodde inte att jag skulle lyckas få tiden till att skriva lite (stängde ner bloggen ett tag för tid har verkligen inte funnits) men nu hittade jag en lucka och att skriva lite är ganska avslappnande, man får rensa huvudet lite. Precis som lugnet under en promenad.
 
Hoppas ni får en bra dag! 😘
Till top